Någon exakt siffra för övre intagsgräns har man inte kunnat sätta, men ungefärliga rekommendationer ligger på 0,3 g salt/dag till barn vid 3 månaders ålder. Detta är inget man behöver fundera så mycket över. Mäta och väga salt eller liknande är inte aktuellt eftersom barnet i späd ålder alltså får i sig vad det behöver genom normal kost. Vad man inte skall göra är att salta maten när barnet börjar äta mat.
Vad är det då man är så rädd för? Det handlar i huvudsak om två saker; blodtrycket på sikt upp i vuxen ålder samt om barnet råkar ut för en jobbig infektion som kan påverka vatten- och saltbalansen. Man har funnit i vissa studier, att barn som fått i sig mer än rekommenderad saltmängd i tidig ålder i högre utsträckning drabbas av högre blodtryck, vilket tycks hänga kvar upp i ålder.
Spädbarn har en omogen njurfunktion jämfört med äldre barn, men är barnet i övrigt friskt har det inom vissa gränser god förmåga, att utsöndra t.e.x salt för att reglera vätskebalansen. Vid sjukdom såsom magsjuka och eller feber kan barnet förlora mycket vätska. Om saltbalansen då från början är eller blir rubbad, t.ex. vid intag av vätska med för hög salthalt kan det leda till mycket allvarliga tillstånd, s.k. hyperton dehydrering. Därför är det mycket viktigt att använda vätskeersättningar med korrekt balans av salter och andra ämnen. Dessa finns att köpa på t.ex. Apoteket och man kan också blanda själv hemma. Här är det extra viktigt att ha koll på måtten! Kontakta gärna sjukvården om du är tveksam.
Recept:
- 1 liter vatten
- 6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
- ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)
Slutligen vill jag bara påminna er att även vi vuxna inte sällan äter för mycket salt. Har man väl fått smak för det kan det vara svårt, men det går att dra ner på saltkonsumtionen!
Du kan läsa mer på Livmedelsverket...